4.1.2018

Lääkkeettömät kivunhoitokeinot, OSA 1

Moikka!

Ajattelin kirjoitella vähän erilaisista fysikaalisista hoidoista, joita olen kokeillut ja kuinka ne ovat auttaneet ja sen sellaista. Varoituksen sananen, tämä postaus ei sisällä kovinkaan montaa kuvaa.

Minulla on kokeiltu mm. faskiakäsittelyjä, lymfaterapiaa, tens-laitetta, ultraäänihoitoja sekä qutenzahoitoa. Kaikki ovat toimineet ainakin hetkellisesti siihen, mihin niitä on käytetty. Kuitenkaan faskiakäsittelyä minulle ei enää tehdä, eikä sitä saisi eddyille käytää. Kuten kaikki muukin kudos, myös faskiat eli lihaskalvot venyvät meillä, eivätkä välttämättä enää palaudu.

Kerron jokaisesta hoidosta hieman tarkemmin, mitä ne ovat, mihin ne vaikuttavat, miten ne vaikuttavat ja miksi minulle niitä on tehty, sekä tuloksista itselläni.


FASKIAKÄSITTELY


Aloitetaan lyhyesti siitä, mitä faskiat edes ovat. Faskia on kollageenisäikeinen kudosverkko. Se ympäröi kehossamme kaikkea, sisäelimistä ja lihaksista luihin. Faskiat niin sanotusti liukuvat niitä ympäröivien rakenteiden päällä.

EDS:hän on kollageenivirhe, joten eivät faskiammekaan ole samanlaisia kuin terveellä ihmisellä.

Faskiat jaetaan kolmeen eri tyyppiin: viskeraalinen faskia, joka liittyy sisäelimiin, ihon alla oleva pinnallinen faskia sekä syvä faskia, joka on lihaksen pinnassa. Jokaisella faskiatyypillä on omanlaisensa ominaisuudet ja yhteytensä niitä ympäröiviin rakenteisiin.

Jokaiselle tyypille on myös omanlaisensa käsittely.

- Pinnallisten faskioiden käsittelyllä pyritään vaikuttamaan lymfakiertoon, ihon liukuun, hermojen kulkuun sekä lisäämään käsiteltävän alueen aineenvaihduntaa.

- Syvien faskioiden käsittelyllä eli faskiamanipulaatiolla pyritään saamaan syvä faskia kivuttomaksi ja liukuvaksi. Itselläni tämä käsittely on ollut erittäin kivuliasta, mutta rentouttavaa. Minulla tehtiin tätä 5 kerran jakso ja huomasin, että kertojen välissä tuntui siltä, kuin faskiat menisivät vaan vielä pahemmiksi. Lähinnä siis siltä, että mitä enemmän faskiamanipulaatiota tehtiin, sitä enemmän faskiat tuntuivat sitä "tarvitsevan".

- Viskeraalisten faskioiden käsittelyllä pyritään rentouttamaan sisäelinten ympärillä olevien faskioiden kireyttä. Tämä käsittely on kevyttä ja sitä käytetään paljon osteopatiassa.

Itselläni siis on tehty pääosin syvien faskioiden tekniikoita. Ne ovat olleet useimmiten tehdessä kivuliaita, kun faskiat ovat olleet todella kireitä. Hoidon jälkeen on noussut kevyttä lämpöä ja olo ollut hieman tokkurainen. Käsittelyn jälkeen pitää muistaa huolehtia nestetasapainosta. Käsittelyiden jälkeen on kuitenkin ollut rentoutunut olo. Mutta kuten aiemminkin mainitsin, ei tämä käsittely ole eddyjen kudoksille hyväksi. Nykyisin minulle ei tehdä tätä hoitoa lainkaan, enkä sitä haluakaan, sillä faskioiden tilanne todellakin vain paheni pidemmällä tähtäimellä hoitojen vuoksi. Minulla on käsitelty faskioita kaikkialta ympäri kroppaa, eniten kasvojen, pohkeiden, säärien, käsien sekä selän faskioita.



QUTENZAHOITO


Qutenza on laastari, jota käytetään ihon hermojen vaurioitumisesta johtuvaan hermosärkyyn. Itselläni hoito on tehty kerran vasempaan polveen, johon tuli ihon hermovaurio leikkauksen myötä.

Qutenza laastarissa on kapsaisiiniä, jota saadaan chilistä. Se polttelee ja kirvelee aivan järjettömästi, mutta ainakin omalla kohdalla oli se tunnin kärvistely sen arvoista. Ennen laastarin paikoilleen laittoa merkittiin pahimmat kipualueet ja piirrettiin polveen kokonaan kipeä kohta. Tämän jälkeen alueelta ajettiin ihokarvat, se pestiin sekä kuivattiin. Sitten laastari asetettiin paikalleen.

Ennen laastarin laittoa.

Lääkäri, joka laastarin asetti paikoilleen totesi, ettei ole koskaan laittanut näin suurelle yhtenäiselle alueelle laastaria. Minun tapauksessani oli vielä ikävää, kun laastari tuli myös herkkään polvitaipeeseen. Voitte vain kuvitella sen tunteen. Tuntui siltä, kuin polveani olisi poltettu liekinheittimellä. Meinasin pyörtyä hoidon aikana, oksentelin ja olin aivan horkassa. En kuitenkaan halunnut, että laastaria poistetaan ennen maksimi aikaa, saadakseni parhaan mahdollisen avun siitä.

Laastarin pois oton jälkeen

Laastarin toimintaperiaatteena on se, että hermopäätteet vetäytyvät jonnekkin syvyyksiin, eivätkä lähetä enää kipusignaalia. Jos ensimmäinen hoitokerta ei tuota tarvittavaa tulosta, voidaan hoito uusia 90 päivän kuluttua uudestaan. Itselläni ensimmäinen kerta auttoi, enkä vielä kolmen - neljän vuodenkaan jälkeen ole tarvinnut hoidon uusimista. Tätä suosittelen ehdottomasti kaikille!


ULTRAÄÄNIHOITO


Ultraäänihoitoa minulle on tehty molempiin polviin nivelkipujen vuoksi. Siinä saadaan syvälle kudoksiin lämpötila kohoamaan. Se kulkee kudoksissa paineaaltoina ja saa näin kudosten molekyylit ja ionit liikkumaan samanaikaisesti paineaaltojen kanssa.

Tämän vaikutuksesta esimerkiksi verenkierto vilkastuu, kipukynnys nousee, luunmurtumat paranevat nopeammin ja lihaskouristukset laukeavat.
Parhaiten uä toimii lihaksiin, luihin ja hermoihin.

Itselläni saatiin ultraäänihoidollakin hyviä tuloksia, mutta jostain syystä hoidot lopetettiin. En enää muista tarkkaa syytä, olisiko ollut maksusitoumus- tai lähetejuttuja.


TENS-LAITE


TNS-hoito on elektronista hermostimulaatiota ihon läpi. Sitä käytetään esimerkiksi kroonisiin sekä akuutteihin kiputiloihin, nivelrikkoon, lihasjännityksiin, nivelten jäykkyyteen sekä erilaisiin pitkäaikaisiin nivelsairauksiin. Niin ja jopa kuukautiskipujen hoitoon.

Hoidossa ärsyteätän kosketushermopäätteitä sähköisesti ja ärsytys estää kipuärsykkeiden etenemistä selkäytimestä aivoihin. Laite siis blokkaa kipusignaalit! Useimmilla laitteilla voidaan antaa nopea taajuista ärsytystä, joka tuntuu vähän kuin nopeana tärinänä iholla tai sitten hidas taajuista ärsytystä, jolloin lihakset supistelevat. Se ei kuitenkaan saa sattua, tällöin laite on liian lujalla. Sen vaikutusmekanismista ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta, mutta se on kyllä täysin totta, että se toimii.

TNS-hoitoa voi saada myös sairaalassa.

Auttaa mm. hermosärkyihin, unettomuuteen, heikkoon verenkiertoon, migreeniin, lihasjännityksiin, kroonisiin kiputiloihin sekä haamusärkyihin.

Sain TENS-laitteen kuntoutusosastolta kokeiluun, kun kerroin hermoratatutkimusten olevan lempitutkimuksiani, sillä sähköimpulssit, joita tutkimuksissa käytetään, rentouttavat minua. Kaikki pitävät minua hulluna, sillä useimmille ihmisille hermoratatutkimukset ovat painajainen.. Olen ehkä hieman erilainen..!

Olin jo ennen laitteen kokeilua pyytänyt vanhemmiltani omaa laitetta joululahjaksi ja sen sainkin. En voi kuin kehua. Tälläkin hetkellä on laite polvessa kiinni ja antaa mukavia sykäyksiä lihaksille. Tämä laite on ehkä pelastanut elämäni.. Tai ainakin yöni.



LYMFATERAPIA


Lymfaterapiassa elvytetään kropan imunestekiertoa ja vähennetään turvotusta. Se auttaa kipuihin ja rentouttaa. Parhaan tuloksen lymfaterapiasta saa yhdistämällä sen kompressiosidontaan ja/tai painetekstiileihin. Niistä kerron enemmän omassa osiossaan.

Lymfaterapia on kevyttä pumppaushierontaa. Sitä voidaan antaa mille tahansa kehon alueelle. Yleensä hoitokerta on tunnin mittainen ja sitä annetaan sarjoissa, eli esimerkiksi kerran viikossa.

Imusuoniston tehtävänä on palauttaa verisuonista tihkuva neste sekä suolista imeytyvä rasva takaisin verenkiertoon. Jos sen toiminta heikkenee, ilmenee turvotusta, eikä aineenvaihdunta tällöin toimi kuten kuuluisi.

Lymfaterapia aktivoi imusuonistoa ja näin nesteet alkavat taas liikkua paremmin kehossa, jonka ansiosta turvotuskin vähenee.



PAINETEKSTIILIT


Paine- ja kompressiotekstiilit aiheuttavat painetta paikkaan, jossa niitä on, esim. sukat aiheuttavat painetta pohkeisiin ja sääriin. Näitä voidaan käyttää mm. turvotukseen, arpien hoitoon, urheilussa, leikkausten jälkihoidossa sekä somaattisen hermoston rauhoittamiseen.

Omat painetekstiilini ovat nimenomaan turvotukseen sekä somaattisen, eli autonomisen hermoston rauhoittamiseen. Ne auttavat näin myös kipuihin. Omani ovat Lymed-merkkiset ja tilattu  mittatilauksena. Minulla on Lymediltä pitkät housut, pitkähihainen paita sekä hihat. Lisäksi minulla on Skins-merkkiset säärystimet, sekä kahdet Sixdeuce-merkkiset kompressiohousut kevyemmällä paineella, kuin Lymedin housut. Sixdeucet ovatkin enemmän urheiluun tarkoitetut.

Kompressiotekstiilit auttavat myös palautumiseen ja ehkäisevät vammoja, kuten revähdyksiä.

Esimerkkejä painetekstiileistä:
- painehousut
- painepaita
- painehihat
- painesäärystimet
- painehanskat
- painopeitto

Painetekstiileistä voisin tehdä ihan oman postauksensa, kunhan saan painepaitani, -housuni sekä hihani kotiin!

Näiden kertomieni hoitomuotojen lisäksi on kasapäin muitakin lääkkeettömiä hoitokeinoja, kuten fysioterapia, kylmä- & lämpöhoidot, klassinen hieronta ja esimerkiksi akupunktio. Voisin tehdä jossakin vaiheessa näistäkin postauksen, pidetään tätä siis osa ykkösenä.

Mukavaa alkanutta vuotta kaikille!


Seuraavassa postauksessa ajattelin kertoa enemmän Milosta, shetlanninlammaskoirasta rotuna sekä tietysti tulevasta pennusta ja siperianhuskystä rotuna.

2 kommenttia:

  1. Tens laitetta voi myös käyttää synnytyksessä supistuskipuihin, jotkut pystyvät menemään koko synnytyksen läpi vain tens laitteella joten se on kyllä tehokas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tämä unohtuikin mainita tekstistä!

      Poista

Nakkaappas kommentilla, risut ja ruusut sekä kysymykset ovat enemmän kuin tervetulleita!